Mide atrofi nedir

Atrofi, hücre içeriğinin kaybı ve hücrenin boyutlarında azalma olmasıdır. Atrofik gastrit ise midenin iç yüzünü döşeyen mukoza tabakasının burada bulunan epitel hücrelerinin ve salgı bezlerinin kaybı ile sonuçlanan kronik iltihabıdır.

Atrofik gastriti olanlar ne yememeli?

Gastriti olan bireyler için beslenme önerileri:

  • Yemeklerinizi az az ve sık sık tüketmeye özen gösteriniz.
  • Yemekleri çok sıcak veya çok soğuk yemeyiniz.
  • Yemekleri yavaş yiyiniz ve çok iyi çiğneyiniz.
  • Turp, salça, sirke, ketçap, hardal, zeytin, kuruyemişler, kurutulmuş meyveler tüketmeyiniz.

Atrofik gastrit nasıl teşhis edilir?

Atrofik Gastrit Nasıl Teşhis Edilir?

  1. Mide hücrelerinin ürettiği pepsinojenin testi ( düşüklük tespiti)
  2. Gastrin hormonu değerleri ( yükseklik tespiti)
  3. B-12 testi ( düşük olması ve otoimmün ayrımı )
  4. Endoskopi ( mide dokusu vb. gibi doku örnekleri için)

Intestinal metaplazi kanser mi?

Kronik asit reflü ya da gastroözofageal reflü hastalığı olan kişilerde yaygın bir şekilde görülen bu hastalık, halk arasında bağırsak metaplazi olarak bilinir. Aynı zamanda bu hastalık mide kanserleri bakımından prekanseröz lezyon olarak kabul edilir ve mide kanseri riskini 6 kat arttırır.

Intestinal metaplazi geçer mi?

Midede bağırsak metaplazisi mide kanseri riskini artırır. Midedeki farklı metaplazi türleri arasında bağırsak tipi en yaygın olanıdır ve H. pylori enfeksiyonu ve safra reflüsünden kaynaklanır. Tedavi edilirse iyileşebilir. İntestinal metaplazi çoğu zaman kendini ağır semptomlarla göstermez.

Atrofik gastrit düzelir mi?

Tedavi ve takip Bir midede atrofik gastrit geliştiğinde artık geri dönüş sözkonusu değildir. Atrofik gastritli midelerde mide kanseri gelişme riski normal topluma göre artmış olduğundan bu hastalar belirli aralıklarla endoskopi yapılarak takip edilmelidir.

Gastritten kurtulmak için ne yapmalıyız?

Gastrit tedavisinde mide asidini baskılayıcı antiasitler, proton pompa inhibitörleri, H2 reseptör blokerleri gibi ilaçlar kullanılır. Helicobacter pylori ve diğer bakterilerden kaynaklanan durumlarda antibiyotik tedavisi başlanır. Kronik otoimmün gastrit sıklıkla B12 vitamini eksikliği ile birlikte görülür.

Kronik atrofik gastrit neden olur?

Kronik atrofik gastritin tüm dünyada en önemli sebebi ''Helikobakter Pilori'' bakterisidir. Helikobakter Pilori sıklığı genellikle sosyo-ekonomik seviyesi düşük olan toplumlarda fazladır. Ülkemizde 20 yaş üstü kişilerde kadın-erkek ayrımı yapılmaksızın bu bakterinin mide de görülme sıklığı % 60-70 civarındadır.